Erkki Johansson Järki käteen

Valkosipuli

Valkosipuli, tuo jumalten ruoka. Mutta ikävä kyllä meille kuolevaisille se ei ole yksinomaan terveyden ja nautinnon tuoja. Minun kokemukseni valkosipulista täällä kotosuomessa ovat:

  1. Suomalainen valkosipuli. Raikasta, herkullista mutta ah, niin kallista. Ja ikävän satunnaisesti saatavilla.
  2. Espanjalainen valkosipuli. Halpaa, jatkuvasti tarjolla mutta näin kauniisti sanottuna tunkkaisen makuista. Ei kelpaa nautittavaksi. Hädin tuskin syötäväksi, jos pystyt olemaan piittaamatta mausta.
  3. Kiinalainen valkosipuli. Maultaan kelvollista, parempaa kuin espanjalainen (mikä ei tosin merkitse paljon). Mutta en suosittele sitä kenellekään jolla ei jo ole toinen jalka haudassa. Kiinalaisista tuotteista kun ei tiedä kuinka paljon niissä on mitäkin teollisuuden jätteitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Lähes unohdin:
4. Unkarilainen valkosipuli. Erinomainen aromi, lähes suomalaisen veroinen mutta aivan omanlaisensa. Suurin ongelma tässä on saatavuus, tänä vuonna en ole nähnyt sitä kaupoissa lainkaan. Sääli.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Entäs virolainen, Peipsjärven rantamailla kasvatettu? Monet sitä oivalliseksi mainitsevat.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Ei sitä ole paljon näkynyt tämän kylän kaupoissa. Varmasti maistan, jos jonakin päivänä näkyy.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Kuten tuo Matti sanoi; tuota Peipsijärven valkosipulia tuon aina Eestissä käydessäni.
Käytän tuoreena n 4kk sitten kuivaan loput.
Peipsijärven valkosipuli on täysin luomutuote, (ei ole varaa ostaa lannoitteita, vain komposti); mahtavan makuinen, muut valkosipulit ovat "valkosipuleita". Minulla on useiden vuosikymmenten kokemus.
Siitä muuten teen valkosipuliviinaa, jota nautin aamuisin 2cl kerralla.
Loppukaneettina; ken ei ole maistanut Peipsijärven valkosipulia; ei tiedä valkosipulista mitään.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Maku on tunkkainen ja löyhkä kammottava. Mikä se on ?

Olen tässä ihmetellyt. Jos joku vaikkapa hississä päästelee kaasuja sitä paheksutaan syvästi, vaikka paksukin haju haihtuisi alle minuutissa.
Kun joku löyhkää valkosipulilta tuntikausia yhteen menoon jättäen vanan jälkeensä se muka onkin hienoa ja sivistynyttä. Miksi muka ?

Työhuoneeseeni tuli kerran vanhalta viinalta ja valkosipulilta tuoksuva myyntimies. Mission impossible. Lensi ulos ehtimättä kertoa tuotteestaan mitään.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Suomalaisen valkosipulin hinta johtunee siitä, että sen tuottaminen markkinakelpoisena on aidosti kallista puuhaa, vaikka siinä ei kasvinsuojeluaineita tarvita. Olen sitä nyt 10 vuotta pienimuotoisesti viljellyt ja sato on aina täysi arvoitus.

Istukassipulin (koko noin 80-100 g) kilohinta S.G. Niemisellä (ranskalaista) on noin 8.20 €/kg + alv 14%, ja siitä saa hyviä istukkaita 8-12 kpl (kynnen koko vähintään 5 g mutta mitä isompi sen parempi). Eli 20 kg säkistä saadaan 3000 istukasta.
Istukkaan hinta 190 € + rahti

Valkosipuli on ravinteiden osalta vaatelias kasvi. Jos kasvattaa luomuna niin silloin 112 m2 alalle menee yksi 25 kg säkki luomulannoitetta (fosfori ja typpimäärä) esim. Arvoa. Säkki maksaa 18 €. magnesium-kalkkia samoin 4 € verran kasvuvuosi.

Maanmuokkaus koneellisesti esim. jyrsimellä 1 h = 14 €
Istutus pääosin käsin, koska pieneen viljelyyn sopivaa konetta ei löydy ja halvimmatkin maksavat 5000 €.
Koneelle en laskenut investoinnin poistohintaa enkä polttoainekuluja.

Istukkaiden silppuaminen koko sipuleista siihen menee 3 h =42 €

Istutustyö 4 h = 56 € ja se on yhtä kyykkimistä koko ajan.

Kastelu koko kasvukauden ajan toukokuusta heinäkuuhun 3-4 h = 49 €
vedelle en laskenut hintaa ja laitteille ei laskettu hintaa.

Käsin nostaminen ja kuivaaminen. Sadon myyntikuntoon käsittely 4-5 h = 70 €

14 €/h on laskennallinen tuntihinta maataloustyölle.

Sipulin kilohinta 240 + 18 + 42 + 4 + 49 + 56 + 70 = 479 €

Jos hyvin käy niin 3000 istukkasta saadaan myyntikuntoista noin 2/3 eli 2000 kpl ja jos keskikoko on 55-60 g. Niin sadon paino on 114 kg. Mutta esim. 2017 vuonna istukkaista tuhoutui lumettoman talven vuoksi yli puolet ja sipulin koko jäi pieneksi 20-30 g.

Vähimmmäiskustannuksina sipulin kilohinnaksi tulee noin 4,2 €/kg.

Sitten tulevat markkinointi ja kuljetuskustannukset myynipaikalle.

Laskenta on summittainen mutta melko oikea omiin kokemuksien mukaan.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Kiitos tästä laskelmasta, se selitti paljon. Tämän jälkeen en enää huokaise yhtä syvään kun maksan kotimaisesta valkosipulista.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Unohdin rikkaruohojen kitkemisen. Siinä menee 112 m2 kitkemiseen menee hyvinkin haralla ja käsin nyppimällä 2 tuntia /kerta. sateisina vuosina 2-3 kertaa saa harata. hinta 84 €.

ja jos käyttää katetta esim. hamppuarouhetta niin tuohon alaa menee noin 1,5 kuutiota. Hinta tälle on noin 350 €.

Eli 4,9 €/kg.

Tai sitten happukatteella 7,2 €/kg. Hamppu on kalleempi mutta se parantaa merkittävästi maan vesialoutta ja kasvukuntoa, jolloin yhden vuoden käyttö parantaa seuraavina vuosina sadon määrää ja laatua.